Gepubliceerd: 1 jaar geleden (2023-05-25)
Althans, dat zou best kunnen.
Machtsmisbruik, discriminatie en pesten op het werk zijn continu in het nieuws. Daarmee wordt duidelijk dat mensen op het werk weinig ruimte of zelfs angst ervaren om belangrijke zaken bespreekbaar te maken.
Wat mij nieuwsgierig maakt: ken ik die angst zelf en duw ik ook op een knop waardoor anderen angst kunnen ervaren?
Want ja, ik ben eigenwijs. Ik weet dat ik belerend kan zijn en vanuit het beter-willen-weten sta ik niet altijd open voor wat anderen zeggen. Druk ik hiermee onbewust op die angst-knop?
Ik wil een sociaal veilige omgeving bieden voor anderen en daar doe ik mijn best voor. En er zijn wellicht momenten dat anderen ervaren dat ik iets doe waardoor iemand zich niet gezien of niet gehoord voelt.
In mijn werk hoor ik mezelf regelmatig zeggen: ‘begin bij jezelf’.
Dat ga ik doen.
Ik ga mezelf op dit gebied onder de loep nemen. De komende weken deel ik dit met jou. Vanuit de ambitie werkend Nederland sociaal veiliger te maken.
Alleen het lezen van mijn blog is niet voldoende. Ik nodig je uit om mee te doen en jouw ervaringen met mij te delen.
Ik hou mijn mond liever
Een voorbeeld: met een collega samen zit ik bij een opdrachtgever aan tafel. Het valt me op dat de opdrachtgever vooral mijn collega aankijkt en mij lijkt te vergeten. Ik probeer iets te zeggen en het lijkt geen effect te hebben. Ik voel me machteloos, niet gezien en niet goed genoeg. Ik haak af en houd mijn mond.
Een ander voorbeeld: ik ben aan het werk als teamcoach. Een teamlid is naar mijn zin te aanwezig waardoor het programma niet uit de verf komt. Ik onderbreek hem een aantal keren en mijn toon wordt ongeduldiger. Gevolg: hij begint luider en nog meer te spreken. Emoties nemen toe en dat wat er echt gezegd moet worden komt niet op tafel. En dus zwijgen we. Het resultaat is niet wat we ervan hadden verwacht.
Wat is dat eigenlijk, sociale veiligheid?
Mijn collega’s van STELVIO Coaching en Advies kijken er als volgt naar: “sociale veiligheid gaat over het klimaat waarin mensen zich veilig genoeg voelen om een sociaal risico te nemen door hun mond open te doen en hun zorgen, vragen of ideeën te delen. Waarin je de ruimte en het respect ervaart om je uit te spreken.”
Mooi gezegd: wat kan ik doen?
Zorg ervoor dat iedereen: erbij mag horen, mag leren, kan bijdragen en mag uitdagen.
Deze 4 fasen van Timothy Clark, schrijver van het boek 4 stages of Psychological safety, gebruiken wij om sociale veiligheid in teams en organisaties te onderzoeken en te verbeteren.
De 4 fasen uitgelegd
Erbij horen
Sociale veiligheid begint met erbij mogen horen. We hebben allemaal behoefte aan verbinding en onderdeel uitmaken van iets. En toch sluiten we elkaar voortdurend uit. Op basis van allerlei soorten dingen: leeftijd, geslacht, afkomst, noem maar op.
Ik vraag me af: hoe inclusief doe ik? En wat kan ik doen om anderen het gevoel te geven erbij te horen?
Mogen leren
Mensen hebben van nature de behoefte om te leren en te groeien. Leren en groeien gaat gepaard met kwetsbaarheid. Je loopt immers het risico belachelijk gemaakt te worden. Een kleinerend antwoord op een vraag maakt dat we ons dom voelen en dat willen we liever niet.
Ik ben benieuwd: durf ik te blunderen en wat doe ik wanneer anderen blunderen?
Bijdragen
Deze fase gaat over: mag je bijdragen, mag je meedoen? Krijg je de ruimte om met klanten om te gaan, of moet je achter de schermen blijven? Mag je meespelen op het veld, of moet je op de bank blijven?
Hoe zit het: herken ik dat gevoel van aan de zijlijn staan? Op welke manier kan ik anderen uitnodigen om mee te doen?
Uitdagen
De vierde fase gaat over: mogen uitdagen van de wat we normaal vinden. In een gezonde organisatie is er een continue drang/wens om dingen beter of gemakkelijker maken. We vragen ons af waarom we de dingen doen zoals we ze doen. En of een andere werkwijze misschien niet handiger is.
Hm, ik denk dat ik best stevig kan zijn in mijn overtuigingen en ideeën. In hoeverre ben ik in staat om andere ideeën toe te voegen aan mijn vaststaande overtuigingen?
Wat heb ik eraan?
In mijn werk kom ik in veel organisaties waarin mensen onveiligheid ervaren. Dat staat (werk)plezier en daarmee het resultaat in de weg. Wanneer jij je veilig voelt durf je alles wat je in je hebt in te zetten. Mijn ervaring is dat dit teams en organisaties tot grote hoogte brengt! Dat gun ik iedereen.
Ik zet mij open voor jou omdat ik veiligheid in teams en organisaties ongelofelijk belangrijk vind.
De komende weken deel ik mijn ervaringen met jullie aan de hand van de 4 fasen.
Om me sociaal veiliger te voelen helpt het wanneer je meedoet aan dit zelfonderzoek. Door aan mij kenbaar te maken dat je meedoet. Door ervaringen, voorbeelden of twijfels met me te delen.
Dat maakt dat ik moediger kan zijn in het laten zien van mijn kwetsbaarheid.