Gepubliceerd: 2 jaar geleden (2022-01-20)
In 2021 startte ik een experiment: 30 verschillende methoden om mezelf, samen met anderen, steeds weer te vernieuwen volgens het boek ‘Stephen Covey, 30 methoden van beïnvloeding’, geschreven door Jan Kuipers.
Mijn vuistregel (en die van Covey) voor beïnvloeden: laat jezelf eerst beïnvloeden voordat je dat over anderen uitstort. Dit betekent eerst zelf ervaren door te experimenteren, te evalueren en te reflecteren, vóórdat ik deel. Ik experimenteer met de 30 beschreven beïnvloedingsmethoden. Regelmatig reflecteer ik hierop en deel ik dit met jullie.
Methoden van beïnvloeding 11: Beloon open en eerlijke opmerkingen en vragen
‘We zijn geneigd om eerlijke, openhartige vragen en opmerkingen af te straffen. We berispen, beoordelen, kleineren en brengen anderen in verlegenheid. Zo leren zij hun mening voor zich te houden, zichzelf te beschermen en niet te vragen. Het allergrootste obstakel voor diepgaande, wezenlijke communicatie is de neiging om te bekritiseren en te veroordelen.’ Uit: 30 methoden van beïnvloeding- Stephen Covey.
Gesloten zijn
Aan de andere kant van mijn beeldscherm zit Roos. Ik Coach haar. Samen werken we naar haar voorgestelde doelstellingen toe:
Samen werken aan haar doelen betekent dat ik haar vragen stel. Aan mij dus de schone taak om de juiste vragen te stellen waarin ik haar het ene moment ondersteun en het andere moment uitdaag.
Roos is voor mij een uitdagende dame. Ze stelt zich niet gemakkelijk open, wat naar mijn idee komt doordat ze zichzelf geen fouten toestaat. Positief zijn, het zien van haar kwaliteiten en talenten zijn daarmee belangrijke uitgangspunten om Roos te ondersteunen én uit te dagen.
Tijdens deze coaching heb ik ervoor gekozen om Roos een drijfveren-onderzoek te laten uitvoeren om te zien welke waarden zij belangrijk vindt. Dit onderzoek leidt naar de juiste vragen: wat heeft gezorgd voor uitval? Past de context waarin je werkt bij jouw drijfveren en kwaliteiten? Wat leren we van jouw drijfveren en weerstand over weerbaarheid?
We bespreken de uitkomst. Ik merk een heleboel weerstand bij Roos. Op veel zaken die we bespreken, geeft zij een tegenreactie als ‘dat moet je toch anders zien’. Ik denk te zien dat ze zichzelf wil beschermen, haar perfecte zelf in stand wil houden. Aan mij om het juiste te zeggen zodat ze deze patronen met me wil onderzoeken.
Ik blijf kiezen voor de uitdagende vragen en observaties, maar probeer dit dichtbij mezelf te houden met zinnen als ‘wat ik je zie doen komt zus en zo op mij over’ of ‘ik meen hierin te horen dat je…’ Haar reactie: ze beschermt zichzelf nog feller en legt uit dat het echt anders zit. En dat blijft ze herhalen.
Na afloop ben ik er niet zeker van of mijn coaching haar vandaag helpt: gaat ze haar patronen zien of blijft ze ervan weg?
Open gaan
Twee weken later belt Roos of ik even tijd voor haar heb. We zetten Teams aan en ze vertelt dat ons laatste gesprek haar erg heeft beziggehouden. Ze beschuldigt me van veroordeling en bekritisering. Waarbij ik de neiging moet onderdrukken om me te verdedigen. En dan stelt ze zich toch voor het eerst kwetsbaar op en vertelt haar verhaal. Hoe haar omgeving invloed heeft gehad op de keuzes die ze maakte. Over de manier waarop ze in een keurslijf werd gedwongen en waarvan ze zo graag wil dat ze er niet meer in zit. En ze vertelt over haar missie, wat ze wil bereiken in het leven en waar ze voor staat.
Ik zie een andere Roos. Een Roos die straalt, die duidelijk is, en proactief. Een Roos die openhartig vertelt in plaats van zichzelf verdedigt en beschermt.
Mijn werk bestaat uit op het juiste moment de juiste dingen zeggen om mensen openhartig naar zichzelf en hun omgeving te laten kijken. Een coachtraject is voor mij ook altijd een zoektocht, zo ook met Roos. Te veel ondersteuning zou patroonbevestigend zijn geweest en te weinig ondersteuning zou haar gesloten houden. Wat ik hiervan heb geleerd: zowel bij het zorgvuldig kiezen van mijn woorden, het delen van observaties, of waarom ik een bepaalde vraag stel is het belangrijkste om dicht bij mezelf te blijven.
Mijn bijdrage aan haar openheid
Conclusie: Openheid creëren in de gesprekken met anderen is essentieel in mijn werk. De kwaliteit van de gesprekken is afhankelijk van verschillende factoren, waarbij vertrouwen en daarmee openheid belangrijke voorwaarde zijn. Voor vertrouwelijkheid tussen mij en de ander is geen vastgestelde methode. Door te observeren, evalueren en te reflecteren op mezelf én de ander gaat die openheid groeien.
In deze coaching en met de uitdaging van deze week, ‘Beloon open en eerlijke opmerkingen en vragen’, kwam ik erachter dat het belonen van eerlijke opmerkingen niet altijd zit in een aardig woord, maar vooral in de ander serieus nemen - met een eerlijke en oprechte intentie.
Volgende week: Laat merken dat je de ander begrijpt
‘Als we begrijpend reageren (gevoel teruggeven), gebeuren er drie positieve dingen: 1) we krijgen meer inzicht in gevoelens en problemen; 2) we worden moediger en ons gevoel van verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid groeit; en 3) we krijgen meer vertrouwen in de relatie. Begrijpend reageren is vooral waardevol als de ander een gevoelig en emotioneel beladen onderwerp te sprake brengt. Maar het is meer een kwestie van houding dan van techniek. Het werkt niet als we proberen te manipuleren; het werkt alleen als we de ander echt willen begrijpen.’ Uit: 30 methoden van beïnvloeding- Stephen Covey.